Egypt: Najvyšší súd nariadil rozpustenie parlamentu ovládaného islamistami

14.06.2012 Celý región

Káhira 14. júna (TASR) - Egyptský ústavný súd nariadil dnes rozpustenie dolnej komory parlamentu, ktorú kontrolujú islamisti. Súd totiž dospel k záveru, že až tretina poslancov bola pred zhruba pol rokom zvolená nezákonne, preto bude potrebné voľby opakovať.

"Zloženie celej komory je nezákonné a následkom toho nemôže právne obstáť," uvádza sa v oficiálnom zdôvodnení verdiktu, ktorý zverejnili egyptské štátne médiá.

Sudcovia najvyššieho súdu označili za protizákonné zvolenie tretiny poslancov Egyptského ľudového zhromaždenia, ktorí v rozpore s platnou legislatívou získali mandáty vyhradené pre nezávislých kandidátov, hoci boli v skutočnosti nominantmi politických strán.

"Rozsudok zahŕňa rozpustenie celej dolnej komory parlamentu, pretože zákon, na základe ktorého sa konali voľby, je v rozpore s ustanoveniami ústavy," uviedol pre agentúru Reuters predseda najvyššieho súdu Farúk Soltán.

Podľa Soltána je verdikt záväzný pre všetky egyptské orgány, ktoré teraz budú musieť zorganizovať nové parlamentné voľby.

Politicky citlivé rozhodnutie súdu bolo zverejnené len dva dni pred začiatkom rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb, v ktorých budú o hlasy voličov súperiť bývalý premiér Ahmad Šafík a kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí.
 

Vyberte región